در زمینه جوان سازی و تقویت پوست، روش های نوینی به بازار ارائه می شود که در کنار انجام تحقیقات علمی بسیار زیاد و همراه با نتایج موفق، بدست آمدهاند. روش هایی که شامل فرآیندهای درمانی به صورت تزریقی و جراحی می باشد. در روش های تزریقی که کاملا تهاجمی نمی باشند، به مواردی چون پی آر پی (PRP) و پی آر اف (PRF) می توان اشاره کرد. این دو روش در بستر تقویت پلاکت عمل می کنند. هر کدام ویژگی ها و تاثیرات خود را دارا می باشند و بسته به شرایط مختلف تجویز می گردند. اما اگر فردی علاقه داشته باشد از این روش ها استفاده کند، باید در مورد آنها اطلاعات کاملی داشته باشد. به همین منظور در این مطلب در کنار اشاره کوتاه به تعاریف پی آر پی و پی آر اف به این موضوع خواهیم پرداخت که شباهت ها و تفاوت های پی آر پی و پی آر اف چیست؟
پی آر پی و پی آر اف چیست؟
این دو روش در دسته درمان های زیبایی از طریق تزریق قرار می گیرند. به این صورت که پلاکت بدست آمده از خون فرد با روش تزریق وارد پوست او می گردد و باعث ایجاد تحرک در فاکتورهای رشد می شود. در حالت پی آر پی، پلاسمای غنی از پلاکت به عنوان استراتژی به کار می رود و در حالت پی آر اف، فیبرین غنی از پلاکت به فرد تزریق می شود.
قرارگیری پلاکت ها در محیط بافتی بدن مانند پوست، عاملی برای آزاد سازی فاکتورهای رشد می باشند. چون زمانی که پلاکت ها را به بافت ها تزریق می کنیم، متاثر از مواد شیمیایی اطراف خود فعال می شوند. در این شرایط به رها سازی فاکتور رشد می پردازند.
فاکتورهای رشد آزاد شده عاملی برای تولید کلاژن ها، ماتریکس و الاستین خارج سلولی می شوند. بنابراین فرآیند احیا در محل تزریق شده مانند پوست فرد، صورت می گیرد
همچنین بخوانید : بررسی تاثیر پی آر اف بر روی پوست
شباهت پی آر پی و پی آر اف
اولین نکته ای که باید در زمینه شباهت بین این دو روش بیان کرد، عملکرد و پایه این دو روش است. چرا که در هر دو روش، عامل اصلی پلاکت می باشد و پایه جوان سازی و زیباسازی پوست همین پلاکت است. مورد بعدی که باید به آن توجه شود این است که هر دو روش با هدفی مشابه هم اجرا می شوند. در واقع برای یک هدف مشترک از این دو روش استفاده می گردد. در کنار اینها می توان از شباهت های دیگری نیز نام برد که باعث می شود روش های پی آر پی و پی آر اف به یکدیگر نزدیک باشند که شامل موارد زیر است:
- برای اجرای هر دو روش نیاز است که از فرد خون گرفته شود.
- در هر دو روش پی آر پی و پی آر اف، نمونه خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار می گیرد.
- هر دو روش جزء روش های ایمن و بی خطر برای فرد محسوب می شوند، چرا که از خون خود فرد استفاده می شود و احتمال ابتلا به بیماری های واگیردار مانند ایدز و هپاتیت وجود نخواهد داشت.
- هر دو روش درمان، جزء روش های تزریقی بدون انجام جراحی می باشد که باعث می شود فرد دوره نقاهت طولانی نداشته باشد.
- اجرای دو روش درمانی پی آر پی و پی آر اف، ساده می باشد و عوارض، مشکلات و آسیب های این دو روش بسیار ناچیز است.
تفاوت های پی آر اف و پی آر پی
دو روش PRP و PRF از نظر دریافت نمونه و اجرا بسیار نزدیک به هم بودند، اما با این حال از نظر ایجاد نتیجه، دارای تفاوت های دیگری هستند. این تفاوت ها هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی باعث می شوند که پزشکان و متخصصان برای افراد مختلف با توجه به شرایط یکی از روش های پی آر اف یا پی آر پی را مناسب تر بدانند. در زیر به تفاوت های پی آر پی و پی آر اف اشاره می کنیم :
- تفاوت در مقدار نمونه خون
برای تهیه پی آر اف نسبت به پی آر پی، نیاز به مقدار بیشتری از نمونه خون می باشد. بنابراین باید خون دریافتی بیشتری از فرد گرفته شود.
- تفاوت در نتیجه نهایی و عملکرد
از نظر نتیجه درمانی پی آر اف یا همان فیبرین غنی از پلاکت در مقیاس با پی آر پی، روش بهتری می باشد و تاثیر نهایی آن نسبت به روش پی آر پی برجسته تر است.
- تفاوت در تهیه پی آر پی و پی آر اف
همانطور که گفتیم برای دسترسی به این دو، نمونه خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار می گیرد. اما چیزی که متفاوت است، سرعت چرخش دستگاه است. برای نمونه پی آر پی (PRP)، سرعت چرخش دستگاه روی عدد بالاتری قرار می گیرد. به همین خاطر شرایط گریز از مرکزی ایجاد می گردد که سلول های سنگین از قبیل گلبولهای سفید و سلولهای بنیادی را به انتهای لوله نمونه می راند. در مقابل موارد سبک مانند پلاکت ها و پلاسما در سطح و قسمت بالای لوله قرار می گیرد. حالا به راحتی می توان پلاکت های موجود در سطح را وارد سرنگ کرد تا برای تزریق استفاده شوند.
در مورد پی آر اف (PRF)، سرعت چرخش دستگاه پایین تر است. این تفاوت باعث می شود ساختار به مقدار زیادی تفکیک نشود و در میان پلاکت هایی که برای تزریق استفاده می شوند، گلبول سفید و سلول بنیادی نیز وجود داشته باشد. وجود این موارد در ماده تزریقی، عاملی برای افزایش سطح بهبودی، زیباسازی و جوان سازی پوست خواهد بود.
نکته دیگری که در چرخش پایین دستگاه اتفاق می افتد عدم ایجاد آسیب در سلولهای خونی است. بنابراین در ماده تزریقی میزان سلولهای بنیادی سالم نسبت به روش پی آر پی بسیار بیشتر می باشد. این مورد نیز در ایجاد نتیجه بهتر در پی آر اف کمک می کند.
- تفاوت غلظت پلاکت در پی آر پی و پی آر اف
اصلی ترین موردی که باید در این دو روش به پوست تزریق شود، پلاکت است. بنابراین میزان و غلظت آن اهمیت زیادی دارد. چیزی که مشاهده شده و تحقیقات نشان داده است افزایش میزان پلاکت در پی آر اف نسبت به پی آر پی می باشد. به طوری که در پی آر پی غلظت 5 برابر سطح معمول پلاکت بدن است ولی در پی آر اف این مقدار 10 برابر می باشد. از آنجایی که هدف تزریق پلاکت برای ایجاد فاکتور رشد کلاژن ها می باشد. به این نتیجه می رسیم که با توجه به غلظت بیشتر پلاکت در پی آر اف باید نتیجه آن نیز بهتر باشد.
همچنین بخوانید : بهترین سن برای تزریق بوتاکس چند سالگی است؟
- وجود یا عدم وجود ماده ضد انعقادی
از آنجایی که فرآیند تهیه پی آر پی و پی آر اف دارای تفاوت هایی می باشد، وجود ماده ضد انعقادی نیز در هر دو مورد یکسان نیست. به طوری که در PRP ماده دریافتی برای تزریق دارای اسید سیترات دکستروز (ACD) است که یک ماده ضد انعقادی می باشد و کمک می کند که فرآورده مورد نظر به سرعت لخته نشود. در حالی که برای PRF چنین ماده ای وجود ندارد و عملا عنصر کنترل کننده ضد انعقادی را در پی آر اف مشاهده نمی کنیم. این نکته موجب می شود که در شرایط مختلف تصمیم گیری برای اینکه کدام روش مناسب تر است، متفاوت باشد.
- قدمت پی آر پی بیشتر از پی آر اف
شاید این تفاوت تاثیر زیادی در عملکرد نداشته باشد و به عنوان یک مزیت یا عیب نتوان آن را در نظر گرفت، با این حال باید بگوییم که روش پی آر پی دارای سابقه اجرایی بیشتری است و مدت بیشتری به عنوان یک روش زیبایی و جوان سازی پوست استفاده می شود، اما در حال حاضر با تشخیص متخصص هر دو روش در مراکز مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
کلام آخر
در این مقاله به طور کامل درباره شباهت ها و تفاوت های پی آر پی و پی آر اف توضیح دادیم حال باید با تشخیص پزشک که کدام مورد برای شما بهتر است و یا انتخاب خودتان یک روش را برگزینید.